‘Die Volksgrenadiere’

Herfst 1944, de Duitse Wehrmacht is op de terugtocht. Door de verloren strijd om Frankrijk en de Russische tegenaanvallen aan het oostfront is het Duitse leger veel soldaten verloren. De Wehrmacht besluit om vernietigde Infanterie-divisionen om te vormen tot Volksgrenadier-Divisionen. Deze eenheden krijgen de onmogelijke taak om met minder soldaten en nieuwe wapens de grenzen van Duitsland te verdedigen tegen de snelle Geallieerde opmars in het westen en de grote Sovjet legers in het oosten. Terwijl de winter van '44 inzet, barst de laatste zware eindstrijd los …

 

De uitbeelding Volksgrenadiere richt zich op het bestuderen en reconstrueren van het leven van Duitse Wehrmacht Heer infanteristen aan het Westfront en Oostfront in de jaren 1944 en 1945 ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Historische bronnen worden bestudeerd met als doel een goed beeld te krijgen van wat Duitse soldaten geleerd kregen uit hun maatschappelijke, sociale en militaire achtergrond en hoe zij die toepasten in de dagelijkse praktijk aan het front. Deze kennis wordt gebruikt om de situatie van Duitse infanterie te kunnen reconstrueren tijdens evenementen. Dit levert niet alleen kennis op over het leven van de Duitse soldaat in de laatste twee jaren van de Tweede Wereldoorlog, het levert ook een bijdrage aan erfgoededucatie waarbij aan het brede publiek aandacht wordt gevraagd voor het waarderen van vrede en veiligheid.

 

Artikelen

Wil je meer weten? Wordt lid en leer meer over het leven van de Duitse frontsoldaat. De uitbeelding Volksgrenadiere is altijd opzoek naar nieuwe manschappen, meld je voor de wehrpflicht! Neem contact met ons op voor meer informatie.
 

 “Infanterie, Königin aller Waffen!”

Die Volksgrenadiere is er van bewust dat het reconstrueren van Duitse Militairen maatschappelijk gevoelig is. De doelstelling van Die Volksgrenadier is echter op geen enkele wijze gericht op de rechtvaardiging of het verheerlijken van de nationaal socialistische ideologie of oorlog in het algemeen. De leden staan nooit en ter nimmer achter de Nationaal Socialistische ideologie en zullen deze ook ter alle tijden verwerpen. Het bestuderen en het reconstrueren van de Duitse frontsoldaat, waartegen onze bevrijders hebben gevochten in de laatste twee jaren van de Tweede Wereldoorlog, is enkel educatief van aard om de situatie van de Duitse soldaat beter te kunnen begrijpen en te verklaren, maar is echter nooit bedoeld om zijn handelen te rechtvaardigen.