De Compagnie van St. Jan

Onze 15e-eeuwers stellen een groep vrije huursoldaten tijdens de einddagen van de regering van hertog Philips de Goede en de regering van Karel de Stoute (+ 1477), dus globaal van 1460 tot 1480.


De Bourgondische hertogen waren door huwelijk en anderszins in het bezit van een groot gedeelte van de latere Nederlanden. Hun afstammeling keizer Karel V zou in de eerste helft van de 16e eeuw de rest van de Nederlanden verwerven.
In de Middeleeuwen was het heel gebruikelijk dat vrouwen en kinderen met huurlingenlegers meetrokken. Meestal konden deze vrouwen zich goed verdedigen. Daarvan zijn verschillende voorbeelden bekend.


De bewapening is divers: zwaarden en dolken, hellebaarden en andere stokwapens, hand- en kruisbogen en vuurwapens, de zgn. haakbus. Het spreekt vanzelf dat er met deze wapens geoefend moet worden. Voor wat betreft het zwaardvechten proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van instructieboeken uit de tijd zelf.

Van tijd tot tijd worden er uitgebreide middeleeuwse maaltijden bereid. Receptenboeken uit die tijd, gesteund door archeologisch onderzoek doen je soms versteld staan van de mogelijkheden.