American Frontier Society

Behalve misschien de Tweede Wereldoorlog is er waarschijnlijk geen geschiedenisperiode die zoveel aandacht heeft gekregen in de populaire cultuur als de westwaardse expansie van de blanke Noord-Amerikanen. Deze aandacht begon al in de 19e eeuw in de vorm van de boeken van b.v. James Fennimore Cooper en Karl May. Vervolgens trokken William Cody (Buffalo Bill) en anderen de hele wereld door met hun Wild West shows om zo hun versie van de Amerikaanse geschiedenis te verbreiden. Maar de kennis over deze interessante periode uit de menselijke geschiedenis is voor bijna iedereen toch voornamelijk gevormd door de vele films, en later televisieseries, die over dit onderwerp het licht hebben gezien.


Het zal duidelijk zijn dat bij al deze producten vermaak van het publiek op de eerste plaats staat en dat er zeer regelmatig een loopje wordt genomen met de historische werkelijkheid. Ook de meeste mensen die op enig moment ertoe overgaan deze periode middels Living History en re-enactment voor het voetlicht te brengen lopen dikwijls met open ogen in de valkuilen die door de populaire cultuur voor ons zijn gegraven. En dat terwijl er voor de meeste onderwerpen, betrekking hebbende op de westwaardse expansie, voldoende wetenschappelijk verantwoordde bronnen te vinden zijn.


Hoewel het scala aan onderwerpen waarmee de VMLH zich bezig houdt ook vele Europeese thema's omvat, is niet te ontkennen dat belangstelling voor het Amerikaanse Westen bij de oprichters van de vereniging mede aan de wieg heeft gestaan van hun Living History activiteiten.

Dit heeft in de loop der jaren geleid tot oprichting van een aantal werkgroepen en losse activiteiten, zoals French & Indian War, Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, Civil War, Western en Mexicaanse Revolutie. Om praktische redenen is besloten deze activiteiten te clusteren (met uitzondering van onze reguliere Civil War uitbeelding) onder de noemer AMERICAN FRONTIER SOCIETY